Välkommen till edvardeliasson

Din vardag på en hostel och lite mer

Gynekolog

En gynekolog är en läkare som specialiserar sig på kvinnors underliv, graviditeter och förlossningar. Hos en gynekolog kan du få hjälp med problem som oregelbunden mens, samlagssmärta eller könssjukdomar. Du kan även besöka en gynekolog för bland annat infertilitet, klimakteriebesvär, preventivmedelsrådgivning, framfall, mensvärk, endometriosis, vestibulit och PMS/PMDS.

Undersökning

En gynekologisk undersökning innebär att gynekologen undersöker underlivet. En sådan undersökning brukar gå fort, ofta på några minuter, och gör i regel inte ont. Under undersökningen får man sitta i en så kallad gynstol där man har benen på två stöd och både insidan och utsidan av underlivet undersöks. Under den gynekologiska undersökningen undersöks äggstockarna och livmodern med hjälp av ultraljud. Detta för att se kontrollera att allt ser ut som det ska. Gynekologen kan även ta prover med hjälp av en bomullspinne för att göra tester för exempelvis svamp eller könssjukdomar. De redskap som används för undersökningen är gjorda av plast eller metall.

Ungdomsmottagning

Man kan göra en gynekologisk undersökning på en ungdomsmottagning, vårdcentral, hud- och könsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller kvinnoklinik. Det är inte obligatoriskt att göra en gynekologisk undersökning och man kan aldrig bli tvingad att göra en, däremot kan det alltid vara bra att genomgå en undersökning för att se att allt står rätt till. Från att man fyller 23 år blir man kallad var tredje år till gynekologisk cellprovtagning. Denna undersökning bör alla kvinnor göra, även om man inte upplever några besvär. Detta då det under undersökningen kan upptäckas cellförändringar som senare i livet kan leda till livmoderhalscancer. Cellprov kan också behöva tas vid en gynekologisk undersökning för att undersöka oklara blödningar eller förändringar på livmodertappen.